Begroting 2023

menu

Beleid en ontwikkelingen onderhoud kapitaalgoederen openbaar gebied - 3

Wegbeheer
In 2021 verlaagden we de jaarlijkse storting in de voorziening Verhardingen. Dat verlaagde niveau zetten we in 2023 voort.
Het beheer blijft planmatig, maar we verlaagden de beheerniveaus aanzienlijk tot niveau B en C. We pasten het beheerkader hierop aan.

Vanaf 2021 gebruiken we als maatstaf voor grootschalig onderhoud voor verhardingen de volgende kwaliteitsniveaus.

gewenst kwaliteitsniveau

  • Centrumgebied

B

  • Bijzondere omgeving

B

  • Groengebieden

B

  • Hoofdwegenstructuur

B

  • Fietspaden

B

  • Woonwijken

B

  • Buitengebied

C

  • Bedrijventerrein

B

Jaarlijks beoordelen we of we voldoen aan de kwaliteitsniveaus die de raad vaststelde. Iedere twee jaar berekenen we de middelen voor het onderhoud op lange termijn. Dat doen we op basis van de staat van de verhardingen, de marktontwikkelingen en de groei van de gemeente. Met die berekening bepalen we ook de jaarlijkse storting in de voorziening Verhardingen. In 2022 onderzochten we welke bedragen nodig zijn.

Groenbeheer
De Groenbeleidsnota 2013-2018 richt zich voornamelijk op de belangrijke groenstructuren en de kwantiteit van het aanwezige openbaar groen. Het (dagelijkse) beheer en onderhoud was vastgelegd in de nota “Beheren op Niveau”, hiervoor stellen we een nieuw beheerkader op. De actualisatie van de groenbeleidsnota staat gepland na vaststelling van de omgevingsvisie. Het huidige groenbeleid zetten we voorlopig in grote lijnen voort. Er is wel meer aandacht voor de belangrijke groenstructuren, ruimte voor groen, biodiversiteit en de relatie met klimaat(adaptatie). Deze onderwerpen krijgen in de groenbeleidsnota die we actualiseren ook meer ruimte.

Voor het cyclisch onderhoud van groen gebruiken we dezelfde kwaliteitsniveaus als bij wegbeheer. We wijken bij het Centrum, het Stationsplein, de Nobelaer en nabij monumentjes, gedenkparken en de begraafplaats hiervan af. Daar hanteren we kwaliteitsniveau A. Bij de begroting 2022 is er echter een budget vastgesteld dat alleen toereikend is voor kwaliteit B en C en niet voor A. Hierdoor maaien we minder en letten we minder op netheid. Omdat we minder maaien is er een positief effect op de biodiversiteit. We stellen een nieuw beheerkader op voor het beheer en onderhoud van groen. We leggen dit beheerkader aan het einde van 2022 of het begin van 2023 voor aan college en raad.

We onderhouden het openbaar groen efficiënt en sober. We besteden aandacht aan het vergroten van de biodiversiteit en het voorkomen van achterstallig onderhoud. Veiligheid blijft voorop staan. Daarom controleren we plekken waar mogelijk (verkeers)onveilige situaties kunnen ontstaan door het aanwezige openbaar groen. Ook laten we bomen controleren op gezondheid, conditie en gebreken om gevaarlijke situaties te voorkomen.

De financiering van het grootschalig groenonderhoud verloopt niet meer via de voorziening Beheren op Niveau, maar via de hiervoor beschikbare budgetten in de exploitatiebegroting. We betalen ook het reguliere onderhoud vanuit de exploitatiebegroting. In 2021 is het budget voor het regulier groenonderhoud sterk verlaagd. Dit was merkbaar in het kwaliteitsbeeld van de openbare ruimte. Door grote en kleinere areaaluitbreidingen, zoals onder andere De Streek, Van Bergenpark, Kloostervelden, diverse herontwikkelingen en uitbreidingsplannen, is vanaf 2022 het onderhoudsbudget enigszins verhoogd. Het grootschalig groenonderhoud koppelen we voor het overgrote deel aan de planning voor de werkzaamheden aan verhardingen en/of riool.