Voorwoord
Het was een bijzonder jaar voor ons met de verkiezingen, de nieuwe gemeenteraad, het raadsprogramma en het nieuwe college. Voor de hele wereld is het een bijzonder jaar waarbij ieder zich continu moet aanpassen aan gewijzigde omstandigheden en we elkaar meer dan ooit moeten bijstaan. Dat zullen we in 2023 ook moeten blijven doen. Dit zien we terug in het raadsprogramma, het college uitvoeringsprogramma en dus ook in de begroting 2023.
Inrichting bestuursrapportage en begroting
U ziet hier de tweede bestuursrapportage waarbij we nog rapporteren over de negen programma’s van de begroting 2022. En u ziet de nieuwe begroting ingericht volgens de vijf programma’s van het nieuwe raadsprogramma. Het college uitvoeringsprogramma is verwerkt in de begroting en is ook als apart document bij de stukken te vinden.
Dynamisch collegeuitvoeringsprogramma
Het dynamische karakter van het college uitvoeringsprogramma is daarmee ook van toepassing op de begroting. Bij de planning- en control-momenten in het jaar kijken we of we de doelen willen aanvullen, aanscherpen of bijstellen. ‘We’ betekent in dit geval: het college, de gemeenteraad en in of na overleg met inwoners, ondernemers of andere (maatschappelijke) partners. De formele momenten voor rapportage, bijstelling en/of aanscherping zijn de momenten waarop we de bestuursrapportages, de jaarrekening, de kadernota en de begroting behandelen.
Hoe weten we of we goed bezig zijn?
Dat doen we aan de hand van indicatoren. Veel indicatoren komen uit het dashboard van www.waarstaatjegemeente.nl. Hierin zijn data gebundeld, bewerkt en gepresenteerd van alle Nederlandse gemeenten, zodat je ook kunt vergelijken. We kozen in het collegeuitvoeringsprogramma enkele indicatoren, maar verwijzen ook naar het dashboard omdat daar meer informatie te vinden is. Rapporteren doen we in ieder geval op de aangegeven indicatoren, maar we willen ook verder kijken. We maken ook gebruik van eigen bronnen, bijvoorbeeld de inventarisatie verkeersknelpunten, en we spreken gedurende het jaar natuurlijk ook met inwoners, ondernemers en andere (maatschappelijke) organisaties om te horen hoe het gaat. Meer uitleg over de indicatoren staat in de samenvatting.
Actuele ontwikkelingen
We nemen in de begroting het collegeuitvoeringsprogramma op. De wereld staat intussen niet stil, daarom hebben we actuele ontwikkelingen bij de programma’s vermeld. Om alle uitdagingen aan te gaan, moet de personele sterkte ook op orde zijn. In de programma’s lichten we toe waar we formatie moeten toevoegen en waarom. Met name de woonopgave en duurzaamheid springen eruit. Het zal niemand verbazen dat we daar versterking nodig hebben. We realiseren ons dat de krapte op de arbeidsmarkt het ons nog knap lastig zal maken. Des te belangrijker om als gemeente goed samen te werken, zowel intern als extern, en een goed werkgever te zijn. Ook daarin moeten we blijven investeren.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Een bekende uitspraak over samenwerking, maar daarmee ook heel erg waar. Daarom moeten we een balans blijven vinden tussen onze ambitie en het geduld om het realiseren daarvan ook echt samen te doen. Ruimte maken voor inwoners, ondernemers en andere (maatschappelijke) partners, elkaar versterken, samen optrekken en samenwerken, dat vraagt van ons allemaal om goed te luisteren en in gesprek te gaan met elkaar. Het alleen ophalen van meningen is niet voldoende. Het gaat erom dat we elkaar begrijpen, respect hebben voor elkaars beelden en vandaaruit samen kunnen werken aan Etten-Leur. Juist in tijden waarin het onzeker en spannend is, is het belangrijk om dit te blijven doen. We hebben er vertrouwen in dat we dat samen kunnen.
Samen maken we Etten-Leur!
Het college van burgemeester en wethouders