Begroting 2023

menu

Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijke Gezondheidsdienst West Brabant (GGD)

Vestigingsplaats
Breda

Beoogd effect
Gezonde burgers die vanuit eigen kracht een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Beleidsvoornemens
De ambities van de GGD zijn:

  • bijzondere aandacht voor sociaal-medische crisistaken;

  • verdere stappen zetten voor een gezonde en veilige leefomgeving;

  • preventie verbreden en verdiepen (zowel qua gedragsverandering als in de vorm van vaccinaties);

  • gezondheidskansen voor iedereen (speciaal gericht op kwetsbare groepen);

  • een moderne, eigentijdse dienstverlening;

  • versterking van de ‘driehoek’ onderzoek-beleid-praktijk.

Risico's

  1. Doorvoering van de flexibilisering (verkleinen basistakenpakket) en meer plustaken (facultatieve taken) kan leiden tot ongedekte vaste kosten bij de GGD.

  2. Aard en omvang van ontwikkelingen van buitenaf nemen dusdanig toe dat de structurele verhoging van de gemeentelijke bijdrage per 2022 onvoldoende is.

  3. De relatie tussen het verloop van de corona-pandemie en de financieringsafspraken met het Ministerie van VWS.

Effect op kwaliteitsverbetering, krachtenbundeling en kostenbeheersing (3 K's)
Dit samenwerkingsverband is een wettelijke verplichting op basis van de Wet publieke gezondheid. Het is onze plicht om deze instelling, samen met 15 andere gemeenten, in stand te houden. De gedachte achter dit samenwerkingsverband is wel dat het bundelen van krachten in één organisatie leidt tot kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. Omdat dit is ingevoerd vanuit een wettelijke verplichting is niet concreet te maken wat dit aan (financiële) besparingen oplevert. Stelling is wel dat als individuele gemeenten deze taken zelf moeten uitvoeren, dit niet efficiënt en effectief zou zijn. Er is echter geen realistische vergelijking te maken waarmee besparingen in exacte bedragen kunnen worden aangetoond.

Richtlijnen kaders begroting 2024
beleidsmatige richtlijnen

1. De GGD geeft in de beleidsbegroting 2024 weer op welke wijze zij invulling geeft aan de in het Meerjarenbeleidskader 2023 – 2026 opgenomen ambities. Daarbij besteedt GGD aandacht aan:

a. de door de VNG uitgebrachte propositie ‘De winst van het sociaal domein’ (met als uitgangspunten onder andere ‘kansengelijkheid’ en ‘gezond leven makkelijker maken’) en het VNG-Koersdocument ‘Met daadkracht naar veerkracht’;

b. de Gezamenlijke gezondheidsambitie ‘Vooruitzien naar een Gezonder Nederland’ van VNG en de zorgverzekeraars. In West-Brabant bent u bij de regionale uitwerking van deze ambitie partij;

c. ontwikkelingen op lokaal niveau, zoals lokale preventieakkoorden en preventieaanpakken, Jongeren op Gezond Gewicht en gemeentelijke gezondheidsvisies en gezondheidsnota’s. Samen met gemeenten en lokale partners werkt u hierbij aan de uitwerking en realisering van doelen en ambities.

2. De GGD neemt In de beleidsbegroting 2024 actuele prestatieindicatoren op.

3. De GGD West-Brabant werkt samen met de Veiligheidsregio Midden en West-Brabant en omringende gezondheidsdiensten aan een robuustere organisatie die het makkelijker maakt om snel en adequaat in te spelen op grote crisissituaties (opleving corona of een andere crisis). De GGD neemt in de beleidsbegroting 2024 op:

a. een beschrijving geeft hoe deze robuustere organisatie eruit gaat zien;

b. informatie over de stand van zaken rond de samenwerking tussen de GGD’en in Brabant, Zeeland en Limburg bij door infectieziekten veroorzaakte gezondheidscrises.

Bijdrage Etten-Leur

2022

2023

2024

2025

2026

Begroting

1.768.000

1.835.000

1.874.000

1.905.000

1.937.000

Resultaat

2022

2023

Resultaat

0

0